WASHINGTON - McDonald's heeft besloten het gebruik van antibiotica in voer voor dieren aan banden te leggen. Deze middelen worden gebruikt als groeiversterker. Dat heeft The Wall Street Journal donderdag gemeld.

Antibiotica als groeimiddel zijn omstreden. Ze kunnen er voor zorgen dat bacteriën resistent worden tegen de geneeskrachtige werking van antibiotica. Als mensen die bacteriën op hun beurt binnen krijgen, hebben ze bij ziekte minder aan zo'n antibioticum.

Kippenvlees

McDonald's heeft nu 24 groeimiddelen die nauw verbonden zijn met antibiotica die ook in de geneesmiddelenindustrie worden gebruikt in de ban gedaan. Het bedrijf heeft leveranciers van voornamelijk kippenvlees opdracht gegeven de producten niet meer te gebruiken.

McDonald's zal de nieuwe beleidslijn donderdag officieel bekendmaken, aldus The Wall Street Journal. Eind volgend jaar moet het besluit over de hele wereld van kracht zijn. Het besluit heeft voornamelijk effect in de Verenigde Staten. In Europa geldt al een verbod op het gebruik van antibiotica als groeiversterker.

Effect

McDonald's is in de Verenigde Staten de grootste afnemer van rundvlees en een van de grootste van kip- en varkensvlees. Nu het bedrijf antibiotica als groeimiddel in de ban heeft gedaan, zal het gebruik ervan in de VS aanzienlijk verminderen, aldus de Amerikaanse zakenkrant.