LONDEN - De luchtvaartmaatschappijen American Airlines, British Airways (BA) en Iberia staan op het punt een intensief samenwerkingsverband aan te gaan.

Zij zouden binnenkort de betreffende mededingingsautoriteiten toestemming vragen voor het vormen van een joint venture, zo meldde de krant Financial Times op donderdag.

Samenwerking

American Airlines werkt al samen met BA, maar deze samenwerking strekt zich vooralsnog niet uit naar de trans-Atlantische routes. Volgens de maatschappijen is het landschap in de luchtvaartsector de afgelopen maanden zodanig veranderd, dat antikartelautoriteiten hier nu toestemming voor zullen geven.

Iberia biedt de Britten en Amerikanen extra toegang tot Europa en Zuid-Amerika.

Brandstofprijzen

De stijgende brandstofprijzen en de komst van het 'open skies' verdrag, dat het luchtruim tussen de VS en Europa openstelt, hebben veel Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen genoopt tot nauwere samenwerking.

Zo werden Delta en Northwest Airlines het eens over een fusie en kregen zij van de mededingingsautoriteiten toestemming voor een voortzetting van de samenwerking met Air France-KLM.