RIJSWIJK - Ook donderdag is het onrustig bij de krantenredacties van uitgeefconcern Wegener. Nadat woensdag al de redacties van De Stentor, Brabants Dagblad en De Gelderlander een gepland bezuiningingsplan van tafel hadden geveegd, gaan donderdag de resterende concernkranten erover vergaderen.

De Twentsche Courant/Tubantia bijt om 09.30 uur het spits af met een plenaire redactieraad in hun hoofdgebouw in Enschede. Daarna volgen bijeenkomsten bij BN/De Stem, het Eindhovens Dagblad en de Provinciaal Zeeuwse Courant (PZC).

Woensdag besloot de journalistenvereniging NVJ al om richting de Wegener-leiding een ultimatum te stellen namens alle Wegener-redacties. Dat ultimatum loopt aanstaande maandag om 12.00 uur af en daarna zouden acties kunnen volgen die ook het publiek schaden, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. Mogelijk komen kranten dan een dag niet uit.

Rendement

De journalisten lopen te hoop tegen een bezuinigingsplan waarin 395 tot 465 banen op de tocht staan. De Britse eigenaar van Wegener, Mecom, wil meer rendement en daarom acht de directie van het uitgeefconcern ingrijpen noodzakelijk.

De redacties zijn boos omdat na een aantal bezuinigingsronden er nu weer één volgt terwijl er winst wordt gemaakt. Ze balen dat deze extra bezuiniging wordt voorgesteld, enkel om nog meer winst te maken.