DEN HAAG - Bij circa een derde van gecontroleerde bouwlocaties in binnensteden dit voorjaar moest de Arbeidsinspectie het werk stilleggen wegens valgevaar voor de bouwvakkers.

Dat heeft de Arbeidsinspectie donderdag bekendgemaakt na een zogenoemde bliksemactie, waarbij in twee weken ruim vierhonderd verbouwingen en renovaties in binnensteden werden bezocht.

Bij 145 van deze inspecties was de situatie zo ernstig dat de inspecteurs het werk moesten stilleggen. Ook kregen 43 bedrijven een boete, omdat gewerkt werd met onveilige steigers, ladders en trappen. Verder werden nog 127 waarschuwingen uitgedeeld. Eén werknemer kreeg een boete omdat hij onveilig werkte, terwijl de werkgever wel had gezorgd voor de juiste veiligheidsvoorzieningen.

Ruimtegebrek

Vallen van steigers en ladders is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw. Vooral in binnensteden moet door ruimtegebrek soms worden geïmproviseerd, aldus de inspectiedienst. Dan wordt het bouwen van een goede steiger al snel vervangen door een onveilige hoge ladder.

De Arbeidsinspectie kwam ook andere misstanden tegen op de bouwlocaties. Zo waren bouwvakkers op een onveilige manier asbest aan het verwijderen en zonder bescherming aan het zagen of slijpen. Hiervoor zijn tien boetes uitgedeeld.

Gezien de hoeveelheid misstanden is de inspectiedienst van plan om vaker dit soort bliksemacties te houden.