AMSTERDAM - Het Belgisch-Nederlandse Fortis verkoopt onderdelen van ABN Amro in Nederland aan Deutsche Bank. Met de verkoop is een bedrag van 709 miljoen euro in contanten gemoeid. Fortis en Deutsche Bank maakten dit woensdag bekend.

Vorig jaar nam Fortis samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander na een lange overnamestrijd ABN Amro over. De Europese Commissie stemde in met de overname, mits er aan bepaalde voorwaarden zou worden voldaan. Fortis is van mening door deze onderdelen te verkopen aan de voorwaarden te hebben voldaan.

Activiteiten

De verkoop betreft een aantal commercial banking-activiteiten van ABN Amro in Nederland. Daaronder zijn twee onderdelen voor zakelijk bankieren, dertien zakelijke advieskantoren die zich richten op middelgrote bedrijven, onderdelen van de in Rotterdam gevestigde Hollandsche Bank Unie en de Nederlandse activiteiten van het factoringbedrijf IFN Group Finance van ABN Amro.

De te verkopen onderdelen hebben vorig jaar een pro forma nettowinst voor belasting geboekt van ongeveer 140 miljoen euro. De verkoopprijs is circa 300 miljoen euro lager dan de nettovermogenswaarde, zo melden de partijen.

Afronding

De transactie maakt Deutsche Bank de op drie na grootste aanbieder van diensten op het gebied van zakelijk bankieren in Nederland. Na de afronding van de transactie gaan de activiteiten verder onder de naam Deutsche Bank.

"De verkoop van deze onderdelen van ABN Amro vormt een belangrijke stap", aldus topman Jean-Paul Votron van Fortis in een verklaring. "Nu kunnen we ons richten op de verdere integratie van de overgenomen activiteiten en het realiseren van verwachte synergieën."

Goedkeuring

De transactie, die naar verwachting aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar wordt afgerond, is nog onder voorbehoud van de goedkeuring van toezichthouders.

De bedrijfsonderdelen die Deutsche Bank overneemt hebben samen 1400 medewerkers, ruim 35.000 commercial banking-klanten en 8000 particuliere klanten. ABN Amro dekt volgens de verkoopvoorwaarden aanvankelijk het kredietrisico van 10 miljard euro. In de loop van de tijd zal het kapitaal dat hiervoor nodig is, vrijvallen.

Vakbond

CNV Dienstenbond zei blij te zijn dat de "nieuwe bank" alle ABN Amro-medewerkers onder de huidige arbeidsvoorwaarden meeneemt. Volgens bestuurder Ahmed Kansouh verdwijnen er geen banen. Binnenkort zal de vakbond met Deutsche Bank om te tafel gaan zitten om te praten over de toekomst. "We zijn blij dat Deutsche Bank bekend is met een vakbondscultuur. Dat is een echte aanwinst."