DEN HAAG - Een fors deel van de Tweede Kamer wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) de helpende hand toesteekt aan apothekers die in geldnood dreigen te komen.

Doordat zorgverzekeraars van een aantal geneesmiddelen alleen nog het goedkoopste merk vergoeden, lopen apothekers veel inkomsten mis.

PvdA, VVD en GroenLinks vrezen dat vooral jonge apothekers en apotheken die veel geld steken in goede zorgverlening, hier de dupe van worden. Ze willen dat Klink komt met een overgangsregeling totdat er kostendekkende tarieven zijn.

Tarief

Ook het CDA nam het woensdag in overleg met Klink op voor apothekers die net zijn begonnen. De SP wil per direct een tarief waarmee de apothekers uit de voeten kunnen.

Van het voorkeursbeleid willen de socialisten dan af. Dit is slecht voor de patiënt omdat die steeds van geneesmiddel moet veranderen als de zorgverzekeraars om de haverklap een ander goedkoop middel gaan vergoeden.

Medicijn

Dinsdag eisten de apothekers voor de rechter nog een verhoging van de vergoeding die ze per geleverd medicijn ontvangen. Dit is volgens hen nodig omdat de prijzen van de geneesmiddelen door het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars sterk zijn gedaald.

Dit zou de gemiddelde apotheker per dag 500 euro schelen, waardoor faillissementen dreigen en de leverantie van geneesmiddelen in gevaar kan komen.

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) en minister Klink zeggen nog niet te hoeven ingrijpen, omdat de apothekers bij de leverancier nog genoeg kunnen verdienen aan kortingen en bonussen.

Gevaar

Apothekers die in de problemen dreigen te komen, kunnen aankloppen bij de zorgverzekeraars, die verplicht zijn ervoor te zorgen dat de leverantie van medicijnen niet in gevaar komt. Ook kunnen apothekers zich desnoods nog tot de NZa wenden voor financiële steun.

Maar in overleg met de Kamer sloot Klink niet uit dat hij de vergoeding per medicijn toch wil verhogen. Maar daarvoor wil hij eerst een onderzoek van de NZa afwachten dat pas in oktober klaar is.