UTRECHT - Flevoland is de minst populaire provincie bij Nederlandse en buitenlandse toeristen. De provincie blijft sterk achter op de rest van Nederland op het gebied van overnachtingen en dagtochten. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank dat donderdag is gepresenteerd.

In 2001 verzorgde Flevoland het minste aantal dagtochten van alle Nederlandse provincies. De jongste provincie haalde een marktaandeel van 1,5 procent op een totaal van 981 miljoen dagtochten. Ook het aantal overnachtingen was met 0,8 procent van meer dan 80 miljoen verblijven het laagste van het land.

De meest populaire bestemming voor overnachtingen was Noord-Holland, voornamelijk te danken aan Amsterdam en de kuststreken. In de provincie waren in 2001 ruim 17 miljoen overnachtingen geregistreerd. Hiermee telde Noord-Holland veruit het grootste aantal verblijven, al was er wel een lichte daling vergeleken met 1999.

Als het gaat om dagjestochten, komt Zuid-Holland als beste uit de bus. Van het totaal aantal tochtjes in 2001 vonden 215 miljoen in Zuid-Holland plaats. Dat kunnen uitstapjes naar de kust zijn, maar ook bezoeken aan horecagelegenheden of musea.

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode 1996-2001 het aantal overnachtingen in Nederland met 31,1 procent is toegenomen, voor dagtochtjes was de toename 4,9 procent. In 2001 spendeerde toeristen in totaal 28 miljard euro in Nederland.