AMSTERDAM - Verschillende redacties van de Wegener-kranten hebben woensdag besloten volgende week geen krant uit te brengen, als de uitgever vasthoudt aan de bezuinigingen. Welke dag 'krantloos' zal zijn, is nog niet bekend.

Wegener wil tussen de 32 en 37 miljoen euro bezuinigen. Daarvoor sneuvelen zeker vierhonderd banen, waarvan ruim tachtig op de redacties.

Aangezien de redacties al meerdere inkrimpingsrondes achter de rug hebben, is de maat nu vol, zo stelde Rob Vunderink, voorzitter van de redactieraad van De Gelderlander.

Motie

De redacties vergaderen deze week over de plannen van Wegener. Ze bespreken een motie om de maatregelen van tafel te vegen. De Gelderlander nam de aftrap woensdag, het Brabants Dagblad en De Stentor volgden.

Bij de Gelderlander stemde 95 procent voor; onder de enkele tegenstemmers waren de twee aanwezige leden van de hoofdredactie. Bij het Brabants Dagblad stemden woensdagmiddag ruim tachtig redacteuren en andere krantenmedewerkers voor de motie. Er was één tegenstem.

Bezuinigen

Vorige week werd bekend dat de Wegener-titels tussen de 32 en 37 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat gaat ten koste van zeker vierhonderd banen, waarvan ruim tachtig op de redacties.

Aangezien de redacties al meerdere inkrimpingsrondes achter de rug hebben, is de maat nu vol, aldus Rob Vunderink, voorzitter van de redactieraad van De Gelderlander en lid van het Wegener-brede waakhondenoverleg.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) steunt de acties die de kranten in voorbereiding hebben. De journalistenbond hoopt donderdag een gesprek te hebben met de directie van Wegener.

Grootaandeelhouder Mecom van Wegener, die deze week een ronde doet langs alle kranten en met de directies spreekt, heeft inmiddels twee van de Wegener-kranten bezocht: TC Tubantia en De Stentor.

Mecom-topman David Montgomery wilde desgevraagd geen reactie geven op de acties. Ook Wegener onthield zich van commentaar.

Protest Wegener