DEN HAAG - Samen met een groot deel van de Tweede Kamer kijkt minister Ronald Plasterk (Media) met zorg naar ontwikkelingen bij krantenuitgever Wegener. Dat bleek dinsdagavond in een debat in de Tweede Kamer.

Het uitgeefconcern voor regionale kranten kondigde vorige week een reorganisatie aan waarbij 395 tot 465 banen op de tocht staan.

Sneuvelen

Door de bezuinigingen moeten ook 85 journalistieke banen sneuvelen. Donderdag zijn bij enkele van de Wegenerkranten (De Gelderlander en Brabants Dagblad) actievergaderingen aangekondigd. De Kamer en ook de bewindsman vreest journalistieke verschraling in de regio. "Maar we kunnen niet makkelijk ingrijpen", aldus de minister.

Plasterk

"De situatie bij Wegener is acuut, en daarom is het logisch dat we er nu over praten", schetste Plasterk.

"In het najaar kom ik echter met een brief over de situatie bij de pers en daarin komen ook dit soort ontwikkelingen aan de orde. Ik kan nu wel snel een reactie geven op het Wegener-verhaal, maar die zou beleidsarm zijn."

De PvdA-minister gaf aan dat de krantensector er een is waar de markt een dominante rol speelt. "Er is nu sprake van moeilijke marktomstandigheden, maar de politiek kan niet makkelijk ingrijpen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de publieke omroep."