AMSTERDAM - De meeste producten in de supermarkten zijn 'unfair'. Van ruim 3000 onderzochte producten krijgen er maar ongeveer 450 het koopadvies van lobbyorganisatie Fairfood, blijkt dinsdag uit een door de organisatie gepubliceerde lijst.

De organisatie spoort consumenten aan 'eerlijke' producten te kopen.

Producten

Fairfood nam een groot aantal producten onder de loep, van pindakaas tot wijn, van chocolade tot rijst. Fairfood baseerde zijn oordelen op de informatie die Nederlandse voedsel- en drankbedrijven verstrekten over hun aan supermarkten geleverde producten.

De leveranciers werd onder meer gevraagd in hoeverre zij een eerlijk loon betalen en wat ze doen aan het broeikaseffect. Producten die bovengemiddeld scoorden op het gebied van duurzaamheid kregen het koopadvies.

Merendeel

Slechts een handjevol (ongeveer vijftig producten) kreeg het 'in between'-predicaat opgeplakt. Veruit het meerendeel voldeed niet aan de keuringseisen van Fairfood. Ook producten als Albert Heijn biologische magere yoghurt, Remia mayonaise en en Stegeman Kipfilet staan op deze 'don't buy'-lijst.

Onder de 'goede' producten zijn veel huismerkartikelen van Albert Heijn, Ben & Jerry's chuncky muncky-ijs en veel keurmerkartikelen. De volledige lijst is op de website van Fairfood te vinden.