AMSTERDAM - De ministers van Landbouw en Volksgezondheid zien geen reden om extra te controleren op eieren die op markten worden verkocht. Stichting Wakker Dier meldde begin vorige maand dat twee derde van de marktkooplieden liegt over legbatterij-eieren.

Ze vertellen dat de kippen los kunnen scharrelen of buiten mogen lopen, terwijl ze in een legbatterij zitten.

Verburg

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) meldt samen met haar partijgenoot van Volksgezondheid Ab Klink dat de eiersector sinds september in opdracht van het ministerie van Landbouw wordt gecontroleerd door het Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE).

Een bedrijf is een keer in de vijf jaar aan de beurt. Na klachten en meldingen wordt al op markten gecontroleerd. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit houdt toezicht en geeft overtredingen door aan het CPE.

Controles

Verburg vindt dat extra controles niet nodig zijn. Ook in een aanvullend onderzoek ziet ze niets. Wel geeft ze aan dat als de resultaten van de controles daar aanleiding voor geven, de controlefrequentie wordt opgeschroefd.

Sinds 2004 worden in supermarkten geen legbatterij-eieren meer verkocht. Op de markt komen volgens Wakker Dier de meeste eieren nog wel uit een legbatterij.