DEN HAAG - Ongeveer 200 apothekers die aangesloten zijn bij de groothandel OPG, blijven zelf bepalen welke merken medicijnen ze aan hun klanten geven. Een woordvoerster heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Apothekers zijn sinds enkele maanden verwikkeld in een heftige strijd om de prijs van medicijnen. Vanaf 1 juli mogen zorgverzekeraars apothekers bij een aantal veelgebruikte geneesmiddelen opleggen alleen de goedkooptste merken aan klanten te geven.

De OPG-apothekers beroepen zich echter op wat zij hun professionele autonomie noemen. Ze declareren vanaf dinsdag voor 'hun' medicijnen het tarief dat de zorgverzekeraar hen oplegt, maar blijven zelf bepalen welk merk ze aan patiënten geven. Volgens OPG hoeft deze aanpak de apothekers geen extra geld te kosten.

Declaraties

Zorgverzekeraar UVIT, één van de grote in Nederland, heeft dinsdag laten weten de autonomie van de apothekers niet te accepteren. UVIT zegt alleen de declaraties van apothekers te vergoeden als ze die medicijnmerken aan klanten doorgeven die UVIT heeft geselecteerd. Ook krijgen apothekers de prijs die UVIT heeft bepaald.

De woordvoerster van medicijngroothandel OPG sluit niet uit dat de actie van de apothekers tot rechtszaken zal leiden.

Van geneesmiddelen bestaan vaak veel merken die onderling enorm in prijs kunnen verschillen, terwijl ze qua werking exact even goed zijn. De overheid wil dat patiënten meer goedkopere merken gaan slikken om zo te besparen op de medicijnkosten.