PARIJS - Het Openbaar Ministerie in Parijs gaat niet in beroep tegen de vrijspraak voor Jean-Claude Trichet, president van de Franse centrale bank. Dat is donderdag vernomen in justitiekringen in Parijs.

Trichet werd woensdag vrijgesproken in de rechtszaak die tegen hem was aangespannen in verband met vermeende fraude bij de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais. Er was tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem geëist.

Het OM had tien dagen de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Nu het daarvan afziet, is de weg geheel vrij voor de benoeming van de zestigjarige Trichet tot president van de Europese Centrale Bank (ECB), als opvolger van Wim Duisenberg.

De Franse president Jacques Chirac had woensdag kort na de vrijspraak al laten weten dat hij Trichet officieel zal voorstellen als kandidaat voor het ECB-presidentschap. Hij zal dat doen tijdens het topoverleg vrijdag en zaterdag van de Europese leiders in Thessaloniki. Gezien de reacties uit diverse Europese landen op Trichets vrijspraak zal zijn benoeming weinig problemen opleveren.

Duisenberg werd in 1998 president van de ECB. Toen was al afgesproken dat Trichet hem zou opvolgen, maar de affaire rond Crédit Lyonnais leek roet in het eten te gooien. Als Trichet zou zijn veroordeeld, zou hij te veel zijn beschadigd om voor de functie in aanmerking te komen. Dat zou Frankrijk groot gezichtsverlies hebben opgeleverd omdat het land geen geschikte vervanger had.

Duisenberg kon destijds alleen centralebankpresident worden door de toezegging dat hij voor het verstrijken van zijn achtjarige ambtstermijn het veld zou ruimen voor een Franse opvolger. Volgens Frankrijk zou dat halverwege de termijn zijn, maar Duisenberg bleef erbij dat hij zelf zou bepalen wanneer hij zou vertrekken. Uiteindelijk werd die datum 9 juli van dit jaar, de 68ste verjaardag van Duisenberg.

Er gaan nog wel enkele maanden overheen voordat Trichet daadwerkelijk zijn plaats in Frankfurt. waar het hoofdkantoor van de ECB staat, kan innemen. Er gaat aan de officiële benoeming een langdurige procedure vooraf, waarin niet alleen de Europese staatshoofden en de regeringsleiders zich moeten uitspreken, maar ook het Europese Parlement en de ECB zelf. Het is dan ook waarschijnlijk dat Duisenberg na zijn verjaardag nog even zal aanblijven.