VOORBURG - De werkloosheid in Nederland nadert het aantal van .000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het gemiddelde van maart, april en mei is uitgekomen op 395.000 werklozen. Als het CBS de cijfers corrigeert voor seizoensinvloeden, zou wel al het aantal van 400.000 zijn gepasseerd. Dan telt het statistisch bureau 403.000 werklozen.

Vergeleken met het gemiddelde een maand eerder is het aantal werklozen met 3000 gestegen. De toename is opmerkelijk, omdat deze maanden doorgaans een daling kent. Door seizoenswerk in bijvoorbeeld horeca en landbouw vinden mensen tijdelijk een baan.

123.000 werklozen meer

Vergeleken met een jaar geleden zijn er nu 123.000 werklozen meer. Over een langere termijn neemt de werkloosheid steeds sneller toe, aldus het CBS. Inmiddels ligt de gemiddelde toename op 14.000 per maand. De werkloosheid is in een jaar gestegen van 3,7 naar 5,3 procent van de beroepsbevolking.

Mede hierdoor hebben steeds minder mensen in Nederland nog een baan. Het aantal werkenden is sinds vorig jaar aan het dalen. In de maanden maart, april en mei hadden 7,07 miljoen personen een baan. Zomer vorig jaar was dat nog 7,21 miljoen.

Het CBS beschouwt iemand als werkloos als die een baan zoekt van minstens twaalf uur per week, daarvoor beschikbaar is en nu geen werk heeft. Het bureau houdt hiervoor regelmatig enquêtes.

De Centra voor Werk en Inkomen (CWI) meldden woensdag dat in mei vrijwel evenveel niet-werkende werkzoekenden staan ingeschreven als een maand eerder, namelijk 590.000. Inschrijving bij een CWI is een van de voorwaarden om een WW-uitkering te kunnen krijgen. Nederland telt momenteel ongeveer een kwart miljoen mensen met een werkloosheidsuitkering.