LUXEMBURG - De inflatie in de eurolanden is in juni opgelopen tot een recordniveau van 4 procent op jaarbasis, vergeleken met 3,7 procent in mei. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat maandag.

http://novumnieuws.momac.net/browser/control Analisten, gepolst door persbureau Reuters, dachten dat de inflatie zou uitkomen op 3,9 procent.

De inflatie in de vijftien eurolanden wordt vooral aangejaagd door de dure olie. De olieprijs bereikte maandag een nieuw record van ruim boven de 143 dollar per vat. Daarmee is de olieprijs sinds begin dit jaar al met meer dan 40 procent gestegen.

Ook de gestegen voedselprijzen zorgen voor een oplopende inflatie. Een hoge inflatie zet de consumentenuitgaven onder druk en dat is ongunstig voor de economie.

Hoogste niveau

De inflatie staat nu op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro op de financiële markten in 1999. De inflatie ligt meer dan twee keer zo hoog als de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

Later deze week neemt de ECB een rentebesluit. De verwachting is dat donderdag de rente met een kwart procentpunt wordt verhoogd tot 4,25 procent, zoals ECB-president Jean-Claude Trichet al eerder liet doorschemeren. Analisten verwachten later dit jaar nog een rentestap, gevolgd door een verdere renteverhoging begin volgend jaar.

Zorg

De hoge inflatie is een grote bron van zorg voor de ECB. De bank is vooral bezorgd over de tweederonde-effecten. Dat houdt in dat door de hogere prijzen werknemers extra loon gaan eisen. Dat zorgt er voor dat bedrijven hun prijzen gaan verhogen om de gestegen loonkosten op te vangen en dat jaagt weer de inflatie aan.

Het maandag gepubliceerde inflatiecijfer is een eerste raming. Eurostat komt op 16 juli met gedetailleerde cijfers.