DEN HAAG - Minister Plasterk (Media) wil de hoge salarissen van tv-sterren van de publieke omroepen aan banden leggen. Dat verklaart een woordvoerder van de minister die hier maandag een brief over naar de Tweede Kamer stuurt.

De minister vindt dat tv-sterren best rond kunnen komen van een jaarsalaris dat rond de twee ton ligt.

Hij wil daar niet de lopende contracten voor open laten breken, maar tv-sterren als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw moeten bij verlenging van hun contract rekenen op veel minder salaris, zo is op te maken uit de plannen.

Geschrokken

Plasterk praat dinsdag in tweede termijn met de Tweede Kamer over de Mediawet. Dan komen ook de salarissen ter sprake. De minister is volgens de woordvoerder erg geschrokken van de afvloeiingsregelingen van Karel van de Graaf van de AVRO en Ton Verlind van de KRO.

Ook speelden de salarissen van bestuurders van universiteiten mee in zijn overweging om die inkomens aan te pakken.

Inleveren

Ook voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publiek Omroep moest inleveren toen hij in die functie werd aangetrokken. "De minister is van mening dat je voor rond de twee ton wel goede mensen kunt aantrekken", aldus de woordvoerder.

Binnenkort gaat de minister praten met de publieke omroep over een beloningscode die wordt vastgelegd in de Mediawet.

Balkenende-norm

Plasterk wil volgens zijn zegsman wel "enige ruimte houden" zodat sommige salarissen wel iets boven de zogeheten Balkenende-norm kunnen uitkomen.

Dat tv-sterren mogelijk overlopen naar de commerciële zenders zal volgens Plasterk wel meevallen. "De grote uitloop hebben we destijds wel gehad, maar die is ook weer gestopt", aldus de woordvoerder.