DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) wil dat een onafhankelijke arbitragecommissie zich buigt over de klachten van ontevreden beleggers in aandelenlease.

Dat zei hij woensdagavond tijdens een debat over de problemen rondom aandelenlease. Hij stelde voor om het Dutch Securities Institute (DSI), een onafhankelijke geschillencommissie voor de beurs, een oordeel te laten vellen over de wijze waarop de producten aan de man zijn gebracht.

Efficiënt

Door de DSI-klachtencommissie in te schakelen, hoopt de minister een ellenlang juridisch gevecht tussen gedupeerden en aanbieders van aandelenlease te voorkomen. "Waar het om draait, is dat deze zaak snel en efficiënt wordt aangepakt."

Volgens Zalm kan de klachtencommissie oordelen over de meest gangbare varianten van producten met aandelenlease. Naar aanleiding van de uitspraken van DSI moeten de banken, waaronder Dexia en Fortis, vervolgens een schikking treffen met de gedupeerden, aldus de minister.

Individueel

Het DSI heeft eerder klachten over aandelenlease behandeld. Toen stelde het instituut dat elke aandelenleasebelegger een individueel geval is en dat hun zaken geen precedentwerking kunnen hebben.

Bij aandelenleaseproducten koopt een belegger effecten met geleend geld. Honderdduizenden consumenten hebben zo hun aandelen gefinancierd. Door de val van de aandelenkoersen, de afgelopen jaren, hebben beleggers de verwachte rendementen vaak niet gehaald en blijven zij met een schuld zitten.

Rust

Zalm wil aanbieders van leaseproducten zover krijgen dat zij de schuldenaars met rust laten, totdat DSI zich heeft uitgesproken. Een woordvoerder van bank Dexia wilde nog niet reageren op de voorstellen.

De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters, die de belangen van gedupeerden behartigen, reageerden eerder deze week positief op soortgelijke bemiddelingsvoorstellen van de PvdA. De belangenclubs dreigen de betrokken financiële concerns met miljoenenclaims, omdat ze de beleggers zouden hebben misleid.