AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft dit jaar aan bijna vierduizend mensen naheffingen en boetes opgelegd voor het onterecht gebruik van de auto van de zaak.

In totaal ontving de fiscus tot nu toe 12,6 miljoen euro van de mogelijk frauderende automobilisten, zo laat de fiscus weten.

Zij hadden aangegeven jaarlijks minder dan vijfhonderd kilometer privé te rijden, terwijl zij dit volgens de Belastingdienst niet konden bewijzen.

Loonheffing

Van de 2,3 miljoen mensen die een auto van de zaak hebben, verklaarden er 230 duizend dat zij niet meer dan vijfhonderd kilometer rijden voor privédoeleinden. In dat geval houdt de werkgever minder loonheffing in.

Flitsauto's

De Belastingdienst kondigde eind januari landelijke acties met flitsauto's aan, na een steekproef waaruit bleek dat de fiscus tientallen miljoenen aan belasting misloopt door het gesjoemel met de privékilometers.

Bij evenementen, op drukke wegen en bij grensovergangen registreert de fiscus kentekens. Wordt een automobilist drie of vier keer op een plek ver van zijn werk geflitst, dan stuurt de Belastingdienst een brief met de vraag of de eigenaar de rittenregistratie wil opsturen.

Als niet kan worden aangetoond dat de kilometers een zakelijk doel hadden, legt de Belastingdienst de automobilisten een naheffing en eventueel een boete op.