REDWOOD SHORES - Het Amerikaanse softwareconcern Oracle wil koste wat kost zijn branchegenoot PeopleSoft overnemen. Oracle verhoogde woensdag zijn vijandige overnamebod tot 19,50 dollar per aandeel ofwel ongeveer 6,3 miljard dollar in totaal. Het oorspronkelijke bod bedroeg 16 dollar per aandeel (in totaal 5,1 miljard dollar).

Het nieuwe bod ligt bijna 30 procent boven de koers van het aandeel PeopleSoft kort voordat het oorspronkelijke overnamebod bekend werd. Sindsdien is de koers gestegen. Dinsdag sloot het aandeel op 17,50 dollar. PeopleSoft heeft zijn aandeelhouders aangeraden voorlopig niets te ondernemen op het nieuwe bod.

Rechtszaak

Oracle liet woensdag tevens weten een rechtszaak tegen PeopleSoft aan te spannen omdat het laatstgenoemde bedrijf zijn aandeelhouders zou aanzetten het bod tegen te houden. Deze zaak is een reactie op de rechtszaak die PeopleSoft eerder aanspande om zich Oracle van het lijf te houden.

Advertentie

PeopleSoft plaatste maandag in kranten over de hele wereld een paginagrote advertentie waarin het uitlegt waarom het niet gediend is van een overname door Oracle. Als een van de redenen noemt het zijn eigen overname van branchegenoot J.D Edwards, waarvoor het in eerste instantie 1,7 miljard dollar in aandelen wilde betalen. Om Oracle verder dwars te zitten, maakte PeopleSoft dat bod maandag aantrekkelijker. Het werd verhoogd tot 1,75 miljard dollar, waarvan de helft in contanten.

Concurrentiewet

De Amerikaanse staat Connecticut heeft zich ook in de strijd gemengd. Deze staat, een grote klant van PeopleSoft, diende woensdag een klacht in tegen Oracle omdat een overname tegen de concurrentiewetgeving indruist en schadelijk zou zijn voor de economie. Oracle reageerde hierop door te laten weten blij te zijn met de mogelijkheid om Connecticut op de hoogte te stellen van de voordelen van de overname.