LONDEN - Van de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn er acht van Nederlandse oorsprong. Dat blijkt uit de FT 500, het overzicht dat de Britse krant Financial Times elk jaar maakt.

De hoogst genoteerde onderneming uit Nederland is het Nederlands-Britse Shell. Het olieconcern neemt een negende plaats in. De volgende Hollandse onderneming is de eveneens Nederlands-Britse voedingsproducent Unilever op plaats zestig.

Nederland zag het aantal ondernemingen in de lijst met twee afnemen. ABN Amro, dat in 2007 nog op plaats 80 stond werd overgenomen en verdween van de beurs. Logistiek concern TNT (in 2007 plaats 435) had op de peildatum 31 maart 2008 een te lage marktwaarde en viel uit de top-500.

VS

De Verenigde Staten zijn veruit het sterkst vertegenwoordigd in de lijst. Maar liefst 169 van de grootste bedrijven komen van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Met 39 ondernemingen heeft Japan na de VS de meeste bedrijven in de lijst.

Gerangschikt naar marktwaarde neemt Nederland met zijn acht multinationals een zestiende plaats in. Onder meer Zwitserland, Spanje en Australië staan hoger.

Exxon Mobil

De grootste onderneming ter wereld is oliegigant Exxon Mobil met een marktwaarde van ruim 452 miljard dollar (287 miljard euro). Het Chinese olieconcern PetroChina is met een waarde van bijna 424 miljard dollar (269 miljard euro) op de tweede plaats de hoogst genoteerde nieuwkomer.