LELYSTAD - Het ministerie van VWS en de vleeskuikenslachterijen gaan de komende twee jaar onderzoeken hoeveel met campylobacter besmet kippenvlees de slachterijen verlaat.

Campylobacter is een bacterie die op ongeveer twintig procent van het kippenvlees voorkomt en die bij mensen een voedselinfectie met soms ernstige complicaties kan veroorzaken.

Onderzoekers gaan bij elke slachterij regelmatig meten hoeveel besmette eindproducten de slachterij verlaten. Uit vooronderzoek is gebleken, dat het aantal besmette producten opvallend laag is.

Bronnen

Dat zou betekenen dat campylobacterbesmettingen bij de mens ook veroorzaakt worden door andere bronnen dan kippenvlees, zoals wetenschappers reeds vermoeden.

De stand van zaken in het onderzoek naar ziekmakende bacterie is deze week besproken op een symposium bij het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van de Wageningen Universiteit, in Lelystad.

Rauw

Een besmetting met campylobacter kan voorkomen door het eten van onvoldoende gaar kippenvlees. Ook kan rauwe kip andere producten besmetten bij onvoldoende hygiëne. De patiënt heeft last van diarree en misselijkheid, maar in ernstiger gevallen leidt de besmetting tot gewrichtsproblemen en neurologische aandoeningen.

Bacteriologen bestuderen tal van mogelijkheden om de problemen te verminderen. Zo is er een vaccin voor kippen in de maak. Ook een therapie waarbij een onschadelijke bacterie de ziekmakende beestjes doodt lijkt veelbelovend. Maar aanpak in de kuikensector zelf blijft in elk geval ook nodig, aldus de wetenschappers.