ARNHEM - De onverwachte hagelbui die vorige week zondag over Zuidoost-Nederland trok, heeft in totaal voor meer dan 10 miljoen euro schade veroorzaakt.

Tot zaterdagmiddag meldden zich ruim tienduizend gedupeerden, die gemiddeld tussen de 300 en 2000 euro schade claimen.

Noodloket

Dat heeft Bertwin Tiemersma, woordvoerder van Achmea, zaterdagmiddag gezegd. De vier grootste autoverzekeraars Interpolis, FBTO, Avèro Achmea en Centraal Beheer Achmea openden donderdag in Gelredome in Arnhem een noodloket voor het afhandelen van de hagelschade.

De wachttijd voor reparaties die niet spoedeisend zijn, is opgelopen tot enkele maanden, aldus Tiemersma.

Bij het noodloket in Gelredome zijn duizend schadegevallen afgehandeld. In zeshonderd gevallen moest er een schadexpert aan te pas komen.

Voor vierhonderd bestuurders is gezocht naar een schadeherstelbedrijf ergens in Nederland. Ook zijn veel vragen beantwoord, onder meer van mensen die wilden weten of ze met hun beschadigde auto op vakantie konden gaan.

Bui

De bui met hagelstenen zo groot als pingpongballen trok over Brabant, Limburg, het oostelijk deel van Gelderland en Twente. Uit de wijde regio rondom Arnhem is de meeste schade gemeld.

"Gezien de drukte bij het noodloket is eens te meer duidelijk geworden dat mensen zo snel mogelijk contact met hun verzekeraar willen hebben als er iets gebeurt", zo stelt de woordvoerder.