LEIDSCHENDAM - Nederlandse varkensboeren krijgen de investeringen die ze moeten doen om varkens op korte termijn verdoofd te gaan castreren, vergoed door de supermarkten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevestigde zaterdag dat het met de vleesbranche overeenstemming heeft bereikt over een speciaal fonds waaruit de boeren worden gecompenseerd.

Overeenkomst

De boeren en de vleesafnemers kwamen eind vorig jaar overeen dat per 1 januari 2009 alleen nog vlees van onder verdoving gecastreerde varkens in de schappen ligt, maar er werd nog steeds onderhandeld over een vergoeding voor de zeugenhouders. Het CBL noemt het akkoord "een doorbraak".

Prijs

De supermarkten reserveren via een tijdelijke verhoging van de inkoopprijs in totaal 3,5 miljoen euro voor de zeugenhouders. Die hebben afgesproken beren met CO2 te gaan verdoven. Het apparaat dat daar recent voor is ontwikkeld, kost zo'n 1000 euro.

De vleesafnemers hadden aanvankelijk moeite met het compensatiefonds omdat zij daarmee ook voor buitenlandse afnemers meebetalen aan dierenwelzijn. Een groot deel van het varkensvlees uit Nederland wordt namelijk geëxporteerd.

Weken

Volgens het CBL duurt het nog slechts enkele weken voordat alle Nederlandse varkenshouders daarmee werken. Het vlees zal op 1 januari 2009 voor het overgrote deel afkomstig zijn van varkens die niet meer onverdoofd zijn gecastreerd.

Het castreren van biggen vindt plaats omdat het ten goede zou komen aan de geur en smaak van het vlees. Dierenwelzijnsorganisaties hebben jarenlang aangedrongen om dat niet langer onverdoofd te doen.