AMSTERDAM - De Nederlandse economie krimpt dit jaar. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het woensdag verschenen kwartaalbericht. De afname van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, zal rond de 0,4 procent liggen. Dat betreft de eerste economische achteruitgang gedurende een heel jaar sinds 1982.

Amper een maand geleden liet president A. Wellink, bij de presentatie van het jaarverslag, weten weliswaar rekening te houden met een krimp, maar toch nog uit te gaan van een nulgroei. Daarbij sloot hij een lichte opleving niet uit Bovendien zei hij een beetje groei in de laatste kwartalen van 2003 te verwachten.

Dat zit er dit jaar niet meer in, is uit de jongste DNB-gegevens op te maken. "In 2004 en 2005 trekt de economische groei geleidelijk weer aan", zo staat in het kwartaalbericht. De omvang van de economie zal volgens de bank in 2004 met 0,8 procent toenemen. In het jaar erna groeit het bbp met 1,8 procent.

De prijsstijgingen zullen in 2003 uitkomen op 2,4 procent. Daarna loopt het inflatietempo terug tot 1,6 in 2004 en 1,3 procent in 2005.

DNB wijt de voorziene krimp dit jaar aan sterk afnemende bedrijfsinvesteringen en een lage groei van de uitvoer. Verder ligt de consumptiegroei van de overheid belangrijk lager. Bovendien besteden de huishoudens nauwelijks meer dan vorig jaar.

Nederland verkeert sinds het eerste kwartaal dit jaar in een recessie. In die driemaandsperiode kromp de economie met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, nadat in het laatste kwartaal van 2002 het bbp al met 0,2 procent was geslonken.

De Nederlandse economie kwakkelt al langer. Over 2002 bedroeg de groei volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 0,2 procent. Over 2001 kwam de toename uit op 1,3 procent.