UTRECHT - Werknemers van pompstations voelen zich onveilig, onderbetaald en ondergewaardeerd. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV Bondgenoten onder werknemers van tankstations.

Uit de opiniepeiling van FNV blijkt dat 65 procent van de werknemers zich onveilig voelt wanneer ze aan het werk is. Redenen daarvoor zijn dat zij vaak alleen of met weinig mensen werken en dat klanten vervelend of agressief gedrag vertonen. Van de ondervraagden zegt 63 procent meestal alleen te werken.

Ruim 90 procent van de medewerkers is ontevreden over het salaris. Ruim 53 procent heeft het afgelopen jaar geen loonsverhoging gekregen. De helft van de pompbedienden werkt vaak over, maar volgens 39 procent krijgen zij niet of onvoldoende betaald voor dat overwerk.

Cao

De vakbonden onderhandelden vrijdag vergeefs met de Bovag over een nieuwe cao voor de werknemers in de sector die voor bij de Bovag-aangesloten tankstations werken. Een ander deel van de pompstations is aangesloten bij de Beta en heeft al een cao.

Medewerkers van de benzinepompen demonstreerden tijdens de onderhandelingen bij het hoofdkantoor van de Bovag in Bunnik voor een loonsverhoging van 6,5 procent in een tijdsbestek van 22 maanden. De werknemers willen daarnaast weer deel uitmaken van de cao kleinmetaal, zoals tot 1 april het geval was.

Loonsverhoging

In de namiddag bleek dat het cao-overleg is opgeschort, waarschijnlijk tot na de zomervakantie. "Voorlopig zijn we er nog niet uit", liet FNV Bondgenoten-bestuurder Jan Berghuis weten. Volgens hem boden de werkgevers niet meer dan 4,5 procent loonsverhoging over 22 maanden.

"Wij gaan nu terug naar onze leden om het bod van Bovag met ze te bespreken. Ik verwacht dat de werknemers dat bod massaal zullen afwijzen." Berghuis stelde dat zijn achterban mogelijk met een eigen eindbod komt, gekoppeld aan een ultimatum. "De vervolgstap is dan actie", aldus de vakbondsman.