AMSTERDAM - Buhrmann was woensdagochtend het middelpunt op de effectenbeurs in Amsterdam. De handelaar in kantoorartikelen maakte voorbeurs bekend de papiertak te verkopen en de schuld met 600 miljoen euro terug te brengen tot ongeveer 1 miljard euro.

Beursstemming (video): Buhrmann smaakmaker met koersexplosie.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Buhrmann verkoopt papierdivisie.
Verder: Akzo Nobel krijgt goedkeuring voor uitgebreidere toepassing van Arixtra, chipverkopen VS omlaag.

Beleggers reageerden enthousiast en de koers van het aandeel sprong omhoog. Op het hoogtepunt bedroeg de winst zelfs meer dan 50 procent. Rond het middaguur was het 37 procent bij een koers van ,40 euro.

"Schuldenreductie is de afgelopen maanden het belangrijkste thema geworden op de beurs", verklaarde een beursanalist. "Als je dan zo'n groot stuk van je schuld kunt schrappen krijg je deze extreme koersreacties."

De AEX-index stond tegen de middag op een winst van 0,7 procent bij een stand van 306,50 punten. Eerder op de ochtend liet de graadmeter nog een klein verlies zien, nadat de opening hoger was geweest. "Buiten Buhrmann is er nauwelijks nieuws. Daardoor kunnen beleggers geen richting vinden", aldus de beursman.

Onder de stijgers bevond zich ook Hagemeyer. Het handelsconcern won in het kielzog van Buhrmann 3,6 procent. Vorige week moest Hagemeyer nog een kwart van zijn waarde inleveren. Toen maakte de onderneming bekend te rekenen op een verlies in 2003.

Onder de dalers moesten Akzo Nobel, Van der Moolen en Getronics het meeste terug. Beleggers roomden een deel van de koerswinst van Getronics van de voorgaande dagen af. Sinds de schuldensanering stijgt het fonds gestaag.

Elders in Europa zag het er in de eerste handelsuren niet al te best uit. Alle belangrijke indices stonden na een uur op verlies, maar in de loop van de ochtend kregen de kopers toch de overhand. Frankfurt noteerde een plus van 0,4 procent, Parijs won 0,6 procent en Londen 0,5 procent.

In Parijs was bouw- en telecomconcern Bouygues hekkensluiter met een verlies van 6 procent. Het bedrijf had voorbeurs kwartaalcijfers gepresenteerd die tegenvielen. Ook mediaconcern Vivendi Universal moest inleveren. Het bedrijf kreeg een lagere waardering van de Zwitserse bank UBS. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Verder trok UBS zelf de aandacht. De bank is bezig de kosten te verminderen en stuurt daarom ongeveer vijfhonderd medewerkers de laan uit. Zij zijn actief in de zakenbankdivisie. Hierdoor ging de koers van UBS omlaag. Ook andere 'financials' daalden, maar dat kwam mede door winstnemingen. De Britse bank Abbey National verloor in Londen meer dan 2 procent.

Van de autofabrikanten deed Renault goede zaken. De koers ging omhoog doordat analisten zich positief hadden uitgelaten over Nissan, dat voor 44 procent eigendom is van Renault. Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi-Synthelabo, steeg 4 procent. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse autoriteiten een ruimere goedkeuring hadden gegeven aan een middel tegen trombose. Ook Akzo kreeg een dergelijke goedkeuring voor een product.

Euro

Op de valutamarkt moest de euro terrein prijsgeven. De Europese munt noteerde 1,1745 dollar, tegen een slotkoers van 1,1810 op dinsdag. Ten opzichte van het pond sterling daalde de euro van ,7015 naar 0,6995 pond.