DEN HAAG - Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin gaat de provincies aanspreken op de hoge bedragen die ze kwijt zijn aan interim-managers in de jeugdzorg. Hij zei geschrokken te zijn van de bedragen die de managers in hun zak steken.

In overleg met de Tweede Kamer zei de minister donderdag aan de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, te vragen of er geen andere oplossingen zijn dan hele dure interim-managers.

In de Tweede Kamer ontstond opschudding toen bleek dat deze tussenpausen in de jeugdzorg soms wel 20.000 tot 30.000 euro per maand opstrijken. In antwoord op Kamervragen stelt Rouvoet dat interim-managers in de jeugdzorg niet per se taboe zijn.

Maximumloon

Voor het vaste personeel bij Bureau Jeugdzorg moet de Balkenende-norm (170.000 euro) gaan gelden als maximumloon, maar dit geldt niet voor interim-managers.

De Kamer wilde ook opheldering over afkoopsommen die het Bureau Jeugdzorg Amsterdam de laatste jaren zou hebben betaald. Rouvoet antwoordt dat de afgelopen negen jaar negen mensen in totaal 825.000 euro hebben ontvangen bij hun vertrek.

Sinds zijn aantreden stak Rouvoet miljoenen in het wegwerken van de hardnekkige wachtlijsten in de jeugdzorg.

Buffer

De Kamer wilde weten wat er waar is van berichten dat het Bureau Jeugdzorg Amsterdam 2 miljoen euro op de plank heeft liggen. Volgens de minister is een buffer van 10 procent gebruikelijk, wat in Amsterdam zou neerkomen op 0,6 miljoen.

Regeringspartijen PvdA en CDA namen geen genoegen met de antwoorden van Rouvoet. De minister beloofde de Kamer daarop inzicht te geven in de hoogte van de vaste salarissen en de reserves bij Bureau Jeugdzorg.