UTRECHT - De CNV Bedrijvenbond gaat de werkgevers in het streekvervoer aanspreken op de inhoudingen die zij gedaan hebben op de salarissen van de chauffeurs die actie hebben gevoerd.

Volgens Wyb Kusters van de bond zijn die "disproportioneel en niet zorgvuldig" gedaan. Dat zei hij donderdag.

Kusters zegt dat de bond overweegt juridische stappen te nemen om het teveel aan ingehouden salaris alsnog te krijgen voor de leden.

Te veel

Alle drie de vervoerders in het streekvervoer, Connexxion, Arriva en Veolia zouden te veel geld hebben ingehouden op de lonen van actievoerende chauffeurs.

"Voor een dag niet stempelen wordt de helft van het salaris ingehouden, voor het niet rijden buiten de spits 75 procent'', weet Kusters.

De chauffeurs die actie hebben gevoerd, krijgen weliswaar een vergoeding uit de stakingskas, maar dat compenseert niet in alle gevallen het wegvallen van een deel van het salaris.

Wetgeving

Volgens woordvoerster Liesbeth de Vries van de werkgevers in het streekvervoer hebben de bedrijven zich bij het inhouden op de salarissen gebaseerd op de wetgeving en jurisprudentie die er bestaat op dit gebied.

"Stempelen hoort bij de functie-uitvoering, dus als je dat niet doet voer je je functie niet goed uit.'' Volgens De Vries zijn er juist daarom stakingskassen. Overigens zegt zij nog niets gehoord te hebben van de vakbond.

"Maar dat zien we met vertrouwen tegemoet. We hebben gehandeld volgens de regels. We doen dit niet om de mensen te pesten.''