AMSTERDAM - Handelaar in kantoorartikelen Buhrmann verkoopt zijn papierdivisie. Het Australische Paperlinx heeft een bod gedaan van 746 miljoen euro op het bedrijfsonderdeel Paper Merchanting, de grootste distributeur van papier in Europa en goed voor 30 procent van de omzet van het concern.

Bekijk video: Risico's bij Buhrmann flink afgenomen na verkoop papier.

Dat heeft Buhrmann woensdag bekendgemaakt. De verkoop is nog niet helemaal rond, maar de verwachting is dat er overeenstemming kan worden bereikt. De Australiërs moeten de boeken nog bestuderen. Bovendien moeten de banken en de aandeelhouders van Buhrmann toestemming geven voor de verkoop.

Buhrmann gaat het geld gebruiken voor de verlaging van de schulden. Het concern staat voor 1,6 miljard euro in het krijt. Topman F. Koffrie spreekt van een "unieke kans" waarbij de onderneming de schulden aanzienlijk kan verlagen. De omstandigheden op de papiermarkt zijn erg moeilijk op dit moment, benadrukt Koffrie.

De papierdivisie is actief in 25 landen. Er werken 5300 mensen. Buhrmann verwacht dat de verkoop geen "belangrijke gevolgen" heeft voor het personeel. De transactie zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond.

De overnamesom komt overeen met tien keer het bedrijfsresultaat van de papierdivisie. Na aftrek van rente- en fiscale lasten denkt Buhrmann een boekverlies van 120 miljoen euro te lijden op de verkoop.

De afzet van papier is al langer een zwak punt van Buhrmann. Het volume van de Europese papiermarkt daalde in 2002 voor het tweede achtereenvolgende jaar met 5 procent gedaald. Daarbij kwam dat de papierprijs licht afnam.