VOORBURG - Het vertrouwen van de consument is in juni verder gedaald en heeft het laagste punt bereikt sinds begin 2006. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van min 17 in mei naar min 19 in juni. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Sinds september 2007 is de stemming van consumenten in mineur. Net als in voorgaande maanden is de daling te verklaren door het verminderde vertrouwen in het economisch klimaat.

Maar de afname in juni is ook te wijten aan een verminderde koopbereidheid. De eigen financiële situatie ziet de consument nauwelijks somberder in, aldus het CBS.

Negatief

Consumenten blijken negatiever te denken over de huidige stand van de economie. Over de vooruitzichten van de economie veranderde er niet veel, aldus het CBS.

In juni waren er bijna 40 procent meer pessimisten dan optimisten. Consumenten vinden het nu geen goede tijd om grote uitgaven te doen en houden de hand op de knip.

Ondernemers

De stemming onder ondernemers is anders. Het producentenvertrouwen kwam in juni uit op 5,3 tegen 3,7 in mei. Wel is de positieve stemming minder uitbundig dan aan het begin van dit jaar. Ondernemers zijn in juni duidelijk optimistischer over de toekomstige productie dan in mei, aldus het CBS.