AMSTERDAM - Krantenuitgever Wegener schrapt 395 tot 465 banen als gevolg van moeilijke marktomstandigheden.

Dat maakte Wegener, uitgever van regionale dagbladen als de Gelderlander en het Brabants Dagblad, donderdag bekend.

Wegener wil hiermee jaarlijks 32 miljoen tot 37 miljoen euro besparen. De Britse investeerder Mecom, die de uitgever vorig jaar overnam, wil alle Wegener-uitgeefactiviteiten samenvoegen tot één bedrijf: Wegener Media.

Ook alle ondersteunende diensten worden samengevoegd. Alleen de drukkerij van het concern blijft als zelfstandige eenheid opereren.

Plan

De reorganisatie wordt dit jaar al ingezet, aldus de uitgever. Het plan wordt naar eigen zeggen versneld uitgevoerd, vanwege "veranderende marktomstandigheden". In het eerste kwartaal van dit jaar bleek al dat de advertentie-inkomsten tegenvielen.

Wegener verwacht dat het plan in het eerste kwartaal van 2010 zal worden afgerond. Sinds maart is het bedrijf bezig met een onderzoek naar de eigen organisatie. Donderdag worden de volledige resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Fusie

Wegener liet in april weten dat de uitgever voorlopig nog niet fuseert met de Mediagroep Limburg (MGL), ook eigendom van Mecom. Volgens de ondernemingsraad (or) van Wegener blijft MGL, uitgever van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad, definitief zelfstandig.

Wegener bracht de afgelopen twee jaar het aantal voltijdsbanen al terug van 4700 tot ruim vierduizend. De uitgever sneed toen vooral in krantenredacties.

Hoofdredacteuren van de regionale titels van Wegener riepen Mecom twee weken geleden op niet nog verder te bezuinigen op hun redactionele sterkte.

Wegener is ook bezig met de benoeming van een opvolger voor Jan Houwert, die het bedrijf in mei verliet als bestuursvoorzitter. Hij zit nog wel in het bestuur van Mecom. De nieuwe topman van Wegener moet zich committeren aan het nieuwe reorganisatieplan.

Bruning

Secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ beschuldigt eigenaar Mecom van uitgever Wegener van een 'killermentaliteit'.

Bruning vindt het "zeer teleurstellend" dat de Britse investeerder zo snel na een vorige reorganisatie een nieuwe bezuinigingsronde bij het uitgeefconcern heeft aangekondigd. Die ronde gaat 395 tot 465 banen kosten, meldde Wegener donderdag.

Volgens Bruning staan er 75 tot 85 journalistieke banen bij Wegener op de tocht. Dat betreft 10 procent van het journalistieke bestand van het uitgeefconcern.

Draagvlak

"Het zal moeilijk zijn om binnen het bedrijf draagvlak te vinden voor deze bezuiniging", schetst de NVJ-secretaris. "Wegener is nog bezig om de resultaten van de vorige bezuinigingsronde te laten bezinken. Vrijdag gaan we met de redacties om tafel om over de aangekondigde maatregelen te praten."

Wegener draait volgens Bruning een goed rendement. "Dat ligt nu tussen de 10 en 15 procent, maar de Britten willen dat opschroeven naar 20 procent. Hiervoor waren we al bang toen Mecom in beeld kwam."

De NVJ kent de praktijken van investeerders goed sinds uitgever PCM (onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad) in handen kwam van het Britse Apax. Ook met die constructie heeft de journalistenvereniging slechte ervaringen.