ZOETERMEER - Ondernemers die willen meewerken aan de wederopbouw van Irak zijn bezig met het oprichten van een steunpunt voor het Nederlandse bedrijfsleven in Bagdad. Ongeveer dertig bedrijven hebben er 5000 tot 7500 euro per jaar voor over om vanaf oktober een steunpunt te financieren in de Nederlandse ambassade in Irak.

Dat concludeerde het Task Force Irak na het organiseren van informatiebijeenkomsten over de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven in het door oorlog verwoeste Irak. Dat heeft een woordvoerder van de Task Force, een initiatief van ondernemersorganisatie VNO-NCW en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH), dinsdag bekendgemaakt.

Welk loket?

"Er is bijzonder veel belangstelling om de handelsrelaties met Irak weer aan te halen nu de oorlog voorbij is. Ondernemers zitten wel met een heleboel vragen over bijvoorbeeld de veiligheid en het vinden van een hotel. Ook heerst veel onduidelijkheid over welke mensen en instanties je nodig hebt om handel te drijven nu het Saddam-regime is gevallen en alles opnieuw wordt opgebouwd", aldus een woordvoerder van de Task Force over de noodzaak van een steunpunt in Bagdad.

Verder hebben inmiddels 48 ondernemers zich opgegeven voor een nog te organiseren handelsmissie in augustus naar steden in de regio rond Irak, zoals Amman, Koeweit, Dubai en Istanbul. "Of we dan ook naar Bagdad gaan, hangt af van de veiligheidssituatie. Als westerse ondernemer kun je nu alleen onder begeleiding van Amerikaanse militairen over straat", stelde de woordvoerder. Desondanks hebben volgens hem ook al meer dan driehonderd ondernemers interesse getoond in een handelsbeurs die elk jaar in november in de Irakese hoofdstad wordt gehouden.

Intermediair

De Task Force signaleert verrassend veel interesse van Nederlandse ondernemers met een Turkse, Irakese en Koerdische achtergrond om zaken te doen in Irak. "In enkele weken hebben zich bijna honderd bedrijven gemeld, die in Irak contacten hebben en graag als intermediair willen opereren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen." De Task Force is daarom bezig om op de website van het NCH een soort marktplaats te creëeren waar de handelaren elkaar kunnen vinden.