AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben dinsdagochtend de stijgende lijn weten vast te houden. De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het einde van de morgen op ,02 punten. Dit betekent een winst van 3,47 punten of 1,1 procent.

Beursstemming (video): AEX op hoogste stand in vijf maanden.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Tulip halveert jaarverlies.
Verder Numico stelt nieuwe commissaris voor. Een directeur van farmacieconcern Merck.

De AEX-index sloot maandag boven de psychologische grens van 300 punten. Dinsdag kwam de graadmeter daar niet onder. Toch vragen analisten zich af of dit optimisme stand zal houden. In Europa is er volgens hen geen zicht op spoedig economisch herstel.

Belangrijkste winnaar was dinsdagochtend de automatiseerder Getronics. Het aandeel steeg 7,6 procent. De koers van het bedrijf heeft de afgelopen week al forse winsten laten zien. Dit heeft te maken met de overeenkomst tussen Getronics en de obligatiehouders, waardoor de ondergang van de onderneming is afgewend.

Nadat F. van Lanschot Bankiers het bedrijf LogicaCMG een hogere waardering gaf, schoot het aandeel 5 procent omhoog. Koninklijke Olie daarentegen was een van de weinige dalers. Een zakenbank gaf dit aandeel een lagere waardering.

Ook effectenhuis Van der Moolen deed goede zaken. Het bedrijf profiteert van de aantrekkende handel op de beursvloer.

Ook de andere beurzen lieten zich van hun goede kant zien. Die in Parijs was na een ochtend handel 0,85 procent hoger. Londen stond toen op een winst van 0,8 procent en Frankfurt was 1,2 procent hoger. Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie hadden maandag Wall Street op winst gezet. Die sloeg over naar Europa.

Het Franse multimediaconcern Vivendi Universal maakte voorbeurs zijn resultaten over het eerste kwartaal bekend. Die resultaten vielen alleszins mee en de beleggers beloonden die aanvankelijk met een koersstijging van 1,4 procent. Van die wist was later op de ochtend nog maar 0,4 procent over.

Voor de Duitse beurs speelde mee dat het ZEW-instituut zijn index over juni bekendmaakte. Deze index, die de verwachtingen voor de economie weergeeft, bleek harder te zijn gestegen dan was verwacht.

Euro

In de koers van de euro kwam niet veel verandering. Tegen het middaguur noteerde de Europese munteenheid 1,1825 dollar tegen een slot van 1,1835 dollar op dinsdag, toen de koers even tot boven de ,19 dollar was gestegen. In ponden sterling ging de euro van ,7040 naar 0,7020.