DIEMEN - De meeste werkgevers in Nederland verwachten dat het aantal banen het komend kwartaal heel minimaal zal toenemen. Dat zei topman H. Vink van het uitzendconcern Manpower Nederland dinsdag bij de presentatie van een onderzoek onder 802 werkgevers.

De afgelopen tijd is de werkgelegenheid in Nederland juist gedaald, vooral in het bedrijfsleven. Van de ondervraagde werkgevers zei 8 procent het komend kwartaal meer mensen in te huren. Een toename wordt voorspeld in de zakelijke dienstverlening, transport, communicatie en de bouwnijverheid. Daarentegen verwacht procent dat zij moeten inkrimpen. Dit is onder meer in de agrarische sector.

De verwachtingen verschillen per regio. In Noord-Nederland vrezen de meeste ondernemers banen te moeten schrappen; West-Nederland voorziet een toename van het aantal werknemers.

De Nederlandse werkgevers tonen zich optimistischer dan hun collega's in Duitsland, waar Manpower een soortgelijk onderzoek heeft gehouden. Van de Duitse werkgevers verwacht 19 procent personeel naar huis te moeten sturen, waar 9 procent een mogelijke uitbreiding in personeel voorziet.

Werkgevers in Frankrijk en Italië hebben een vergelijkbare kijk op de ontwikkelingen voor het komende kwartaal als werkgevers in Nederland. Ondernemers in Engeland en Spanje lijken daarentegen optimistischer dan in Nederland.