UTRECHT - Enkele tientallen taxichauffeurs hebben maandagmiddag in Utrecht een kwartier lang het stads- en streekbusstation bij Utrecht CS geblokkeerd.

De actie is onderdeel van een landelijk protest van taxichauffeurs tegen de hoge brandstofprijzen. Met de protestactie willen ze compensatie afdwingen voor de gestegen brandstofprijzen.

De ministaking duurt van 12.50 uur tot 13.20 uur. Om 13.00 uur verzamelen de chauffeurs op een centrale plek in de gemeente waar ze werken.

Opstopping

De actie in Utrecht leidde korte tijd tot een flinke opstopping van bussen. Het publiek reageerde nauwelijks, op wat enkelingen na die de chauffeurs toeriepen dat ze voor de actie in Den Haag moesten zijn.

De brandstofprijzen zijn al veel gestegen en worden per 1 juli nog meer verhoogd. Veel taxibedrijven kunnen de kosten niet doorberekenen aan de klanten omdat ze bijvoorbeeld leerlingen, ouderen of gehandicapten vervoeren. Ze hebben langlopende contracten met gemeenten en verzekeraars. Daardoor lopen ze inkomsten mis.

Kwaliteit

Verder zou de kwaliteit van 'straattaxi's' onder druk staan. De ondernemer die extra kosten maakt om de kwaliteit te verbeteren, kan niet doorberekenen aan de klant. De overheid heeft voor dit vervoer namelijk maximumtarieven ingesteld.

Bij het nieuwe stelsel betaalt iedereen een starttarief van 7,50 euro voor de eerste twee kilometer, ook al is de rit korter. Vervolgens wordt per kilometer 2,20 euro betaald. De tijdsduur van de rit speelt geen rol.

Compensatie

Branchevereniging KNV Taxi wil dat opdrachtgevers in het contractvervoer de stijging van de brandstofprijzen compenseren. Ook zou staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) de maximumtarieven in de straattaxi moeten verhogen. Bovendien dringt de branchevereniging er bij de regering op aan om de verhoging van de accijns op brandstoffen uit te stellen.

Eerder uitten vrachtwagenchauffeurs al hun onvrede over hun stijgende brandstofkosten. Een week geleden hielden de truckers een 'langzaam-aan-actie'. De truckers reden op achttien plaatsen een halfuur niet harder dan vijftig kilometer per uur. Donderdagavond houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de geplande accijnsverhoging.