AMSTERDAM - Harry Mens is mogelijk betrokken bij de vastgoedfraude. Hij zou in 2000 ten onrechte acht ton van de hoofdverdachte in de zaak hebben ontvangen, schrijven De Telegraaf en de Volkskrant zaterdag.

Het Openbaar Ministerie laat weten niets kwijt te willen over het onderzoek.

Verdenkingen

De makelaar en presentator van het RTLZ-programma Business Class wordt volgens justitie verdacht van het sturen van een factuur, zonder dat hij daarvoor werkzaamheden verrichtte.

Hij is 19 mei verhoord door rechercheurs van de Fiod-ECD. Advocaat Gerard Spong bevestigt de verdenking in de kranten.

Dossier

Volgens de Volkskrant, dat schrijft het strafdossier te hebben ingezien, perste hij Cees H., oud-bestuurder van het Bouwfonds af. In het dossier zouden verklaringen staan van twee tussenpersonen die zeggen dat Mens belastend materiaal over H. had.

Spong

Spong zegt in de Volkskrant dat Mens een factuur van 1,75 miljoen gulden (800.000 euro) stuurde omdat die een koper had aangedragen voor het bouwproject Solaris. Projectontwikkelaar Jan de V., de hoofdverdachte in de grootste fraudezaak ooit in Nederland, zou opdracht hebben gegeven om het geld over te maken.

Cees H. was destijds zijn baas bij Bouwfonds. Het geld zou afkomstig zijn uit een geheim potje dat de verdachten met geld uit het Bouwfonds aanlegden.

Mens

Volgens Mens zelf klopt er niks van de beschuldiging, zegt hij in de kranten.

Jan van V. zou als directeur van Bouwfonds tussen 1998 en 2007 miljoenen euro's in eigen zak hebben gestoken. Bouwfonds, de grootste projectontwikkelaar van Nederland, zou 85 miljoen euro zijn kwijtgeraakt aan de praktijken.