HILVERSUM - Motorrijders dreigen op termijn toch kilometerheffing te moeten gaan betalen, ondanks herhaalde beloften van verkeersminister Camiel Eurlings dat dat niet zal gebeuren. Dat meldde RTL Nieuws vrijdagavond.

RTL Nieuws heeft van een hoge ambtenaar op het ministerie van Verkeer en Waterstaat te horen gekregen dat motorrijders alsnog kilometerheffing gaan betalen, zodra dat technisch mogelijk is. Het is nog onduidelijk wanneer dat het geval zal zijn.

Een woordvoerder van Eurlings zei in een reactie dat het is uitgesloten dat motorrijders gaan betalen per gereden kilometer zolang Eurlings minister is. Die toezegging is niet zo verwonderlijk, aangezien de kilometerheffing pas vanaf 2011 wordt ingevoerd.

CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans zegt dat zijn fractie vindt dat de kilometerheffing niet mag worden ingevoerd voor motorrijders: “Nu niet en nooit niet. De kilometerheffing moet files tegengaan, maar motorrijders veroorzaken geen files.''

VVD

De VVD heeft geen goed woord over het gedrag van Eurlings, als de kilometerheffing voor motorrijders inderdaad weer in beeld is. "Onbegrijpelijk, de minister heeft eerder beloofd dat hij motorrijders zou uitzonderen'', aldus het liberale Tweede Kamerlid Paul de Krom. Hij spreekt van 'een schande'.

MAG

De Motorrijders Actie Groep (MAG) reageert woedend. "Als dit klopt, is deze minister niet te vertrouwen'', zegt een verbijsterde MAG-voorzitter Nico Perk.

"Vanmorgen was ik nog op het ministerie voor een expertmeeting. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. We sluiten geen enkel wettig geoorloofd actiemiddel uit als dit kabinet of een toekomstig kabinet de kilometerheffing alsnog in wil voeren voor motorrijders.''