AMSTERDAM - De Europese beleggers hebben maandagochtend na een negatief begin van de handel de weg omhoog gevonden. Onder invloed van het lagere slot van de Amerikaanse beurzen op Wall Street hadden de verkopers bij de opening nog de overhand, maar tegen het middaguur noteerden de belangrijkste indices kleine winsten.

Beursstemming (video): AEX-index verliest 300 punten uit het oog.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Sars geen bedreiging voor winst Philips.
Verder: KPN verkoopt belang in Cesky Telecom. Aalberts Industries doet overname in Duitsland.

In Amsterdam kreeg de AEX-index tegen de middag weer de 300 puntengrens in het vizier. De graadmeter stond op een winst van 0,3 procent bij een stand van 296,98 punten. Er waren toen grofweg evenveel stijgers als dalers. Lijstaanvoerder was automatiseerder Getronics, die 3,9 procent won bij een koers van 1,07 euro.

KPN

KPN was met een stijging van 2,5 procent een goede tweede. Het telecomconcern maakte bekend een deel van zijn belang in het Tsjechische Cesky te verkopen. Analisten becijferden de opbrengst op 240 miljoen euro. "Goed voor de verdere versterking van de balans", aldus een beurshandelaar. "Bovendien laat KPN zien dat het nog steeds terug naar de kern aan het snoeien is."

Volgens de beursman sloeg de trend in de ochtend om nadat beleggers beseften dat de verliezen vrijdag wel erg groot waren. Bovendien steeg de euro in de eerste uren tot boven de 1,19 dollar om daarna weer gestaag te dalen.

Van de verliezers op het Damrak leverde Ahold het meest in. Het supermarktconcern zakte 1,5 procent naar 7,19 euro. Andere dalers waren ASML (min 0,8 procent), VNU (0,8) en ING (0,8).

Ook elders in Europa sloeg de stemming in de loop van de ochtend om. De beurs in Londen was tegen het middagur 0,35 procent hoger. Frankfurt stond op een winst van 0,15 procent en Parijs was 0,4 procent hoger.

In Parijs behoorde EADS tot de stijgers met een koerswinst van ,7 procent. De Airbus-divisie van dit concern had in het weekeinde bevestigd dit jaar 300 vliegtuigen te zullen afleveren en een order van 42 vliegtugen te hebben gekregen van Emirates, de luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Vivendi Universal boekte een winst van 1,7 procent als gevolg van mediaberichten dat het concern zijn Amerikaanse amusementsdivisie zou kunnen verkopen aan het Amerikaanse Liberty Media.

Euro

De euro was hoger. Maandag aan het eind van de morgen deed de Europese munteenheid 1,1885 dollar tegenover 1,1805 dollar bij het slot van de handel van vorige week vrijdag. In ponden sterling was de euro vrijwel onveranderd op 0,7080.