AMSTERDAM - Amsterdam is vijftig plaatsen gestegen op de lijst van duurste steden ter wereld.

Vorig jaar stond de hoofdstad nog op plaats 102, dit jaar prijkt Amsterdam op de 52ste plek. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kosten van levensonderhoud van het internationale adviesbureau Mercer waarvan de resultaten maandag zijn gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers heeft de sterke positie van de euro de prijzen in de steden van de Europese Unie (EU) aanzienlijk opgedreven waardoor ze plotseling erg duur zijn geworden.

Eurosteden als Brussel (van de 99e plaats naar plaats 48) en Berlijn (van 104 naar 58) zijn ook duurder geworden maar relatief minder dan Amsterdam. Parijs is ook flink duurder geworden en stijgt 'met stip' van de 74e plaats op de lijst naar de 23ste plek.

Duurste stad ter wereld is Tokyo dat daarmee Moskou en Hongkong voorbij streeft. De hoofdstad van Paraguay (Asuncion) heeft de plek van Johannesburg ingenomen als minst dure stad ter wereld.

Het Mercer-onderzoek bevestigt de mening van veel consumenten dat het leven sinds de invoering van de euro, op 1 januari 2002, fors duurder is geworden.