PARIJS - De Europese vliegtuigbouwer Airbus levert dit jaar voor het eerst in zijn bestaan meer vliegtuigen af dan de Amerikaanse concurrent Boeing. Het gaat om driehonderd toestellen. Inmiddels heeft het concern, met fabrieken in onder meer het Duitse Hamburg en het Franse Toulouse, al orders binnen voor nog eens 250 toestellen.

Dat heeft de Franse topman van Airbus, Noel Forgeard, gezegd tijdens de vliegshow op het vliegveld Le Bourget bij Parijs. Forgeard heeft aanwijzingen dat de vliegtuigindustrie tekenen van herstel vertoont.

Superjumbo

Begin dit jaar ging Airbus nog uit van een terugval en orders voor net 175 toestellen. Maar alleen al in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 156 geplaatst, tegen 36 bij Boeing. Forgeard verwacht in Parijs nog verder zaken te doen met maatschappijen die de superjumbo A380 willen aanschaffen of exemplaren van de types A330 en A340.

Succesjaar 2000

Ook Boeing verwacht herstel van de markt. Directeur Alan Mulally voorziet dat het aantal leveringen van de Amerikaanse constructeur in 2005 weer op niveau komt. Hij merkt dat, doordat vliegmaatschappijen vooruitlopen op een herstel van de markt, vergelijkbaar met het succesjaar 2000, per eind 2005. Boeing houdt voor dit jaar rekening met de levering van 280 toestellen. Het bedrijf denkt dat volgend jaar tussen 275 en driehonderd vliegtuigen worden besteld.