ROTTERDAM - Als we niets doen, loopt dit land krakend vast. Dan zijn er in 2040 700.000 banen die niet vervuld kunnen worden omdat er onvoldoende mensen zijn. Dan zijn er niet genoeg leraren meer om mensen op te leiden, niet genoeg mensen om zorg te bieden.

Die waarschuwing uit Peter Bakker maandag bij de presentatie van zijn adviezen om meer mensen aan het werk te krijgen. De arbeidsmarkt verandert fundamenteel. De afgelopen decennia is de beroepsbevolking verdubbeld van vijf miljoen naar tien miljoen mensen. Maar vanaf 2010 neemt de omvang van de beroepsbevoking af.

"Voor het eerst in de geschiedenis zullen er daardoor structureel minder mensen beschikbaar zijn om te werken dan er banen zijn", aldus Bakker.

"Migratie biedt geen oplossing, want het aantal mensen dat wij nodig hebben is daarvoor te groot. Tussen nu en zeven jaar zijn er 400.000 onderwijzers nodig. Die haal je niet uit het buitenland. Bovendien, de vergrijzing is een Europees en geen Nederlands probleem."

Oplossingen

Het rapport van de commissie is geen blauwdruk voor oplossingen, maar een kreet om actie, stelt Bakker. "We moeten nu meer mensen aan het werk krijgen."

De boodschap van de commissie is er een van hoop: Er is werk voor iedereen. De discussie over versoepeling van het ontslagrecht, die mede leidde tot het instellen van de commissie, is wat hem betreft dan ook niet zo relevant. Die discussie heeft mensen onnodig bang gemaakt, meent Bakker.

Tekorten

"We hebben de komende decennia iedereen nodig. Dé uitdaging worden de tekorten. Werkgevers zullen hun best moeten doen om mensen te houden. "Dat plaatst de discussie over het ontslagrecht in een ander licht."

Voorstellen

De commissie komt met een hele reeks voorstellen voor de korte termijn, waarmee het haalbaar is in 2016 een arbeidsdeelname van 80 procent van de beroepsbevolking te halen.

Een van die voorstellen is mensen te stimuleren tot hun 65e te blijven werken. "Mensen moeten niet meer gefixeerd zijn op de vraag hoe kan ik zo snel mogelijk ophouden met werken. De boodschap is: Werk is leuk", voegt comissielid Anton Westerlaken daaraan toe.