AMSTERDAM - FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt dat Nederlandse mannen te laat kinderen krijgen. Ze zegt dat zaterdag in Trouw. De man wil anderhalf jaar langer nadenken over kinderen als hun vrouw daar al aan toe is.

Volgens Jongerius zou er maatschappelijke winst te boeken zijn als mannen kunnen worden verleid om eerder aan kinderen te beginnen. "Het vermindert de risico's op medische problemen of kinderloosheid, omdat bij zwangerschappen op jongere leeftijd minder complicaties optreden."

Ze denkt dat mannen mede aarzelen door het gebrek aan aandacht voor de rol van vaders en de beperkte ruimte die mannen krijgen voor het combineren van werk en zorgtaken.

Parttime

Jongerius wil daarom onder andere een langer kraamverlof voor vaders en meer mogelijheden om parttime te werken. "Mannen worden raar aangekeken als ze minder willen gaan werken als er kinderen komen."

Binnenkort praat de Tweede Kamer over een voorstel van GroenLinks om het kraamverlof voor mannen uit te breiden van twee naar tien dagen.

Serieus

Volgens Jongerius stopt de carrière van veel vrouwen op het moment dat ze moeder worden. Ze vindt dat werkgevers moeders minder serieus nemen.

De Tweede Kamer zou wat haar betreft de vader wat meer in "het zonnetje moeten zetten". Dan krijgen mannen en vrouwen eerder gelijke kansen op de arbeidsmarkt en verdwijnt eindelijk het typische 'vrouwenprobleem' van de keuze tussen carrière en kinderen.