BRUSSEL - De Europese Commissie verbiedt vissers de rest van het jaar om blauwvintonijn te vangen in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan.

Reden is dat de vangstquota voor 2008 bijna bereikt zijn. Dat meldde een woordvoerder vrijdag.

Vissers uit Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Italië en Malta mogen deze vis vanaf 16 juni niet meer vangen, Spanjaarden niet meer vanaf 23 juni.

Netten

Het gaat om vissers die enorme netten gebruiken voor de vangst. Zij zijn goed voor 70 procent van de totale blauwvintonijnvangst. Vissers die andere methodes gebruiken om de vis te vangen mogen hun werkzaamheden nog voortzetten.

"Het sluiten van de visserij is noodzakelijk voor het voortbestaan van de tonijn en de nieuwe aanwas van de vissoort", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Brussel wil voorkomen dat er dit jaar, net als in 2007, wordt overbevist.

Italie

De Italiaanse regering is boos. "Ik ben het niet eens met deze beslissing, het is oneerlijk en er wordt geen rekening gehouden met de economische en sociale impact die het besluit zal hebben op een sector die al in een crisis verkeert", aldus Luca Zaia, de Italiaanse minister Landbouw.

De Italiaanse vissers op blauwvintonijn hebben een vloot van 87 boten. Ze vissen alleen in de maanden mei en juni en vangen dan 550 ton per dag.

WNF

Het Wereldnatuurfonds (WNF) is verheugd met het besluit van de Europese Commissie. Maar de natuurorganisatie vraagt zich af waarom de vismethode ooit is toegestaan, omdat die te snel zou leiden tot overbevissing en illegale vangsten.

Het WNF hoopt dat op een bijeenkomst van de Internationale Commissie voor het behoud van de Atlantische Tonijn in november strengere eisen aan de vangmethode voor tonijn worden gesteld.

Sushi

Vissers vangen veel tonijn, omdat de prijs hoog is. De soort is erg gewild in Japan, waar die onder meer wordt gebruikt voor sushi.