RIJSWIJK - Zestig gemeenten zijn van plan om geld terug te gaan eisen van de bouwbedrijven die zijn genoemd in de bouwfraude-affaire. Dat zei de Utrechtse wethouder J. van Zanen vrijdag in het tv-programma Nova. Van Zanen leidt vanaf maandag de Stichting Regres Bouwnijverheid, die de schadeclaims gaat inventariseren.

Van Zanen kon nog niet zeggen hoe groot de schade is die de bouwbedrijven hebben aangericht door samen te spannen bij de verdeling van opdrachten. "Het gaat om veel geld." Zijn gemeente is voor circa 1 miljoen euro benadeeld, zo zei hij.

Mogelijk zullen nog meer gemeenten zich aansluiten bij de claim. In de schaduwboekhoudingen die bij bouwondernemingen zijn aangetroffen, worden 178 gemeenten genoemd. Van Zanen wil gaan samenwerken met de rijksoverheid en de mededingingsautoriteit NMa, die de bouwfraude onderzoekt en inmiddels tegen vele bedrijven rapport heeft opgemaakt.

Niet eenvoudig

Van Zanen zei dat "in theorie" 250 bedrijven een claim aan de broek kunnen krijgen. Volgens de wethouder zal het "niet eenvoudig" worden om de schade te bewijzen.

Eerder liet de parlementaire commissie die de bouwfraude onderzocht, al weten dat het moeilijk te bepalen is hoeveel de gemeenten kwijt waren geweest aan bouwwerken als de bedrijven geen afspraken hadden gemaakt over de verdeling van de opdrachten. De Stichting Regres Bouwnijverheid zal de hulp inroepen van advocaten en deskundigen.