UTRECHT - De werknemers van Rabobank gaan in de toekomst meebetalen aan hun pensioen. Dit is de belangrijkste uitkomst van de CAO-onderhandelingen tussen de bank en de vakbonden, die vrijdag zijn afgerond. Het is de eerste bank-CAO waarin een dergelijke afspraak is gemaakt.

Bankmedewerkers werden tot dusver gevrijwaard van pensioenverplichtingen. De daling van de aandelenkoersen en de structurele last van hoger opgeleide, duurdere werknemers maakten de financiering van de pensioenen op termijn onhoudbaar, aldus de banken. Bij ING en ABN Amro liepen tot dusver de CAO-besprekingen stuk op de pensioenproblematiek.

Rabobank en de bonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen hebben nu afgesproken dat alle Nederlandse werknemers vanaf 2014 gaan meebetalen aan de pensioenpremie. Nieuwe medewerkers die vanaf 1 januari 2004 in dienst treden, moeten gelijk al gaan bijdragen aan hun pensioen. Dit zal minder dan 3,5 procent zijn van hun bruto-inkomen.

Fors toegenomen

"Een koninklijke oplossing", noemde bestuurder W. ter Welle van vakbond De Unie het onderhandelingsresultaat. "Wij zijn door de Rabobank met cijfertjes overtuigd dat de pensioenlasten fors zijn toegenomen."

Van enige wanklank aan de onderhandelingstafel was volgens Ter Welle geen sprake. "Het is een coproductie, heel anders dan bij ING en ABN Amro." Hij hoopt dat de Rabobank-CAO zal leiden tot soortgelijke afspraken bij de andere grote banken.

De vakbonden waren ook tevreden over de salarisafspraken. De .000 werknemers waarvoor de eenjarige CAO geldt, krijgen per 1 juli 2003 2,5 procent meer loon. Rabobank heeft beloofd om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Er zullen volgens vakbondsbestuurder Ter Welle wel ontslagen vallen omdat de bank haar kantorennetwerk nog steeds reorganiseert, maar de getroffen werknemers kunnen rekenen op een goed sociaal plan.