HUIZEN - De Nederlandse luchtvaartsector is slecht georganiseerd. De tientallen belangenorganisaties en grote spelers als de KLM werken onvoldoende samen. Hierdoor kunnen ze geen vuist maken tegen "onzinnige en dure regeltjes" van de overheid.

Dat zei P. Hofmeijer, directeur van het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL), vrijdag. Het PNL werkt samen met twee andere belangenorganisaties, VNL en KNVvL, aan de oprichting van een overkoepelend orgaan. Daarin moeten alle belangrijke spelers in de Nederlandse luchtvaartsector zich verenigen, aldus Hofmeijer. Ook consumentenorganisaties als de ANWB kunnen lid worden.

Door de versnippering staat de luchtvaartbranche zwak, stelt Hofmeijer. "De bedrijfstak wordt aan banden gelegd door allerlei idiote regeltjes." Hij denkt dan bijvoorbeeld aan bepaalde maatregelen die de geluidsoverlast moeten beperken, maar die luchtvaartmaatschappijen erg veel geld kosten. "Het heeft geen zin als een stuk of twintig organisaties dit aankaarten bij de overheid."

Hofmeijer heeft al met verschillende partijen gesproken over een overkoepelende organisatie. "De reacties waren positief." Ook de overheid heeft volgens hem belang bij één orgaan waar hij terecht kan. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft zich al enthousiast uitgelaten over de plannen."

Het is de bedoeling dat een aantal al bestaande belangenverenigingen wordt opgeheven, zodra het overkoepelend orgaan een feit is. Het PNL en de VNL zijn daarom al van plan om samen te gaan.