DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs verdedigt donderdag zijn akkoord met de vakbonden en schoolbesturen over het dreigende tekort aan leraren.

Als onderdeel van de overeenkomst trekt de bewindsman miljoenen uit voor betere beloning van docenten.

Leraren gaan niet alleen meer verdienen, zij krijgen ook sneller meer loon. Verder gaat de werkdruk omlaag en krijgen docenten meer zeggenschap over hun eigen lessen.

Om de vakbonden voor leraren mee te krijgen, houdt Plasterk de regeling waarmee oudere docenten minder uren kunnen werken in stand.

Salaris

De salarissen zijn echter de spil van het akkoord. Van de 1 miljard euro die in 2020 beschikbaar is om het aantal leraren op peil te houden, gaat 800 miljoen naar betere beloning.

Opleiding, ervaring en het functioneren gaan meewegen bij de vaststelling van het salaris.

Slagen

Volgens Plasterk is het doel van de investering op elk moment voldoende gekwalificeerde leraren voor de klas te hebben. Het is aan de Tweede Kamer te beoordelen of dat zal lukken. De minister heeft al de voorwaarde gesteld dat de kans van slagen mede van de economie afhangt.

Overstap

De geschiedenis leert dat veel docenten bij een goede conjunctuur de overstap naar het bedrijfsleven maken, omdat bedrijven dan hogere salarissen bieden.

Ballonnen

De actiegroep Leraren in Actie! laat opnieuw blijken het niet eens te zijn met het akkoord. Ze sturen vrijdag duizend ballonnen de lucht in op het Plein in Den Haag. De ballonnen dragen kaartjes met de boodschap 'Alle hoop is vervlogen'. De actiegroep meldt na de zomer met een eigen vakvereniging te komen.