AMSTERDAM - De vakbonden gaan volgende week het Nederlandse personeel van de ING Groep warm maken voor acties. Tijdens lunchbijeenkomsten op kantoren van Postbank, Nationale Nederlanden en ING willen ze de stemming peilen onder de 35.000 medewerkers.

Dat hebben FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en bankvakbond BBV vrijdag aangekondigd. De eerste bijeenkomst is maandag bij het Amsterdamse kantoor van de Postbank.

Voor het eerst sinds jaren dreigt het personeel van een bank met acties nu de onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn vastgelopen. Eind mei gingen de partijen zonder akkoord uit elkaar. ING wil dat het personeel premie gaat betalen voor het pensioen omdat het pensioenfonds door verliezen op de beurs met slinkende buffers zit. Medewerkers van ING hebben nu een premievrij pensioen.

De bonden zijn tegen een werknemerspremie omdat in het verleden overschotten ten goede zijn gekomen aan het bedrijf. Ze willen daarom eerst een onderzoek naar het pensioenprobleem van ING voordat de premie wordt ingevoerd.