BRUSSEL - De Europese Commissie is woensdag een diepgaand onderzoek begonnen om te beoordelen of de steun van de Italiaanse regering aan vliegtuigmaatschappij Alitalia als verboden staatssteun kan worden beschouwd.

De voormalige regering-Prodi verstrekte de luchtvaartmaatschappij een lening van 300 miljoen euro na mislukte onderhandelingen over een overname door Air France-KLM.

Dit was op verzoek van de huidige premier Silvio Berlusconi, die de maatschappij niet in buitenlandse handen wilde laten vallen of voor een klein bedrag van de hand doen.

Brussel onderzoekt of sprake is van staatssteun en zo ja, of die dan is toegestaan onder Europees recht. Alitalia kreeg eerder financiële steun van de Italiaanse regering waardoor het volgens Europese regels tot 2011 geen recht heeft op nog meer hulp.

Marktwaarde

De marktwaarde van het vroegere miljardenbedrijf is verschrompeld tot een schamele 790 miljoen euro. De verkoop van tickets is met 40 procent gedaald, terwijl de schuld met 32 procent is gestegen en de brandstofrekening is verdubbeld.

Berlusconi zei onlangs dat nationalisatie van de luchtvaartmaatschappij, die voor bijna de helft eigendom is van de staat, niet aan de orde is. Dat idee had hij eerder wel geopperd, maar dat kwam hem op een reprimande van de Europese Commissie te staan.