AMSTERDAM - Het handelshuis Hagemeyer trok vrijdagochtend een zware wissel op de beurs in Amsterdam. Het aandeel leverde een kwart in, nadat de onderneming voorbeurs had gewaarschuwd dat het boekjaar 2003 zal eindigen met een fors nettoverlies. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 4,11 euro, een verlies van 24,6 procent.

Beursstemming: Hagemeyer verpest sentiment.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Winstwaarschuwing Hagemeyer.
Het verlies komt in 2003 subtantieel lager uit. Volker Wessels Stevin kan nog niet van de beurs.

De uitzonderlijke daler sleurde de beeldbepalende AEX-index mee naar beneden. De index verloor 4,21 punten en noteerde een stand van 301,40 punten. Dat komt overeen met een daling van 1,4 procent. De trend van de graadmeters was duidelijk neerwaarts. Analisten sloten daarom niet uit dat de AEX-index de week onder de psychologische grens van 300 punten afsluit.

Een analist verklaarde de harde klappen die Hagemeyer kreeg uit de recente koersstijging van het aandeel. "Ik denk dat het extra hard naar beneden gaat, omdat het fonds de laatste dagen om onverklaarbare redenen hard is opgelopen." Concurrent Buhrmann kon zich niet onttrekken aan de mineurstemming die Hagemeyer vrijdag opriep. Het aandeel moest 5,3 procent terug naar een koers van 4,63 euro.

Volgens de analist heeft Hagemeyer beleggers aan het denken gezet over het enthousiasme waarmee ze de koersen de afgelopen dagen hebben opgestuwd. "Mede door Hagemeyer denken beleggers waarschijnlijk dat dit een goed moment is om hun winsten te verzilveren. Het is de laatste handelsdag van een mooie week, maar er was geen positief nieuws dat de koersstijgingen ondersteunde."

Door de verkoopgolf bevonden zich slechts vier stijgers onder de hoofdfondsen. Automatiseerder Getronics was de witte raaf op het Damrak met een winst van liefst 11,6 procent tot 1,06 euro.

Handelaren hebben weer interesse in het dubbeltjesaandeel, sinds Getronics de problemen met zijn obligatiehouders heeft gesust. Philips leverde 3,9 procent in. Een Amerikaanse rechter heeft het elektronicaconcern een boete van 319 miljoen dollar opgelegd. Philips moet het bedrag betalen aan Volumetrics, dat een overname door het concern zag mislopen.

Midkap

De middelgrote fondsen wisten de verliezen vrijdagochtend iets beter te bedwingen. De MidKap-index verloor ruim 1 procent tot een stand van 290,83 punten. Nutreco leidde de index met een bescheiden winst van 0,3 procent.

Op de andere beurzen in Europa was de stemming ook niet opperbest. Frankfurt wist aan het eind van de ochtend het hoofd net boven water te houden met een plusje van nog geen 0,1 procent. Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,1 en 0,4 procent.

De Franse fabrikant van consumentenelektronica Thomson daalde 13 procent. Het bedrijf kreeg de rekening gepresenteerd voor een winstwaarschuwing. Thomson heeft het moeilijk in de Verenigde Staten, waar het niet goed gaat met televisieverkoop. De vraag valt tegen en bovendien ondervindt Thomson veel concurrentie van Aziatische bedrijven.

De detailhandel deed het beter. Dat kwam doordat het Spaanse Inditex, eigenaar van de keten van kledingwinkels Zara, kwartaalcijfers presenteerde die beter waren dan verwacht. De Britse supermarktketen Tesco was in Londen het meest in trek door een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal. Ook de softwaresector mocht niet klagen. Donderdag was het Amerikaanse softwareconcern Oracle met cijfers gekomen die de beleggers meevielen. In Frankfurt leverde dit het Duitse SAP een koersstijging op van 1,8 procent.

Euro

Op de valutamarkt ging de euro omhoog van 1,1750 naar 1,780 dollar. In ponden bleef de Europese munt staan op 0,7045.